lauantai 11. marraskuuta 2017

Luontopolulla


 Järvenpään Vanhankylänniemeen on avattu neljän kilometrin mittainen luontopolku. Kävin mieheni kanssa kiertämässä polun viime viikonloppuna.


Polku kiertelee Tuusulanjärven läheisyydessä ja järven voi nähdä polun varrella monesta kohtaa.


Vanhankylän kartano on kaunis vanha rakennus, jossa voi ruokailla, kahvitella ja siellä on monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden. Luontoretken päätteksi oli mukava istuskella kartanossa pullakahveilla.


Kartanon viereinen rakennus on Yläpytinki, josta voi ostaa paikallisten käsintekijöiden töitä.


Yläpytingissä oli viehättävä näyttely Opintiellä, josta minäkin löysin monta tuttua kouluaikaista muistoa. Näyttelyyn oli koottu koulutarvikkeita mm. aapisia, pulpetteja ja käsitöitä. Muistaako kukaan Koululainen-lehteä? Se tuli minulle 70-luvulla. Opettaja jakoi luokassa lehden niille, jotka olivat sen tilanneet.


Matkan varrella järven takaa häämötti Kolmisointu-veistos, joka on saanut osakseen paljon huomiota sekä hyvässä että pahassa. Kuvanveistäjä Rolf Westphalin mukaan teos on keltainen, että se sointuisi pimeän talven jälkeen keltaisiin voikukkiin.


Voi pihlajanmarjat sentään! Kuljin innokkaana kamera kaulassa ja akku mokoma vilkutti tyhjenemisen merkkiä. Olisi  pitänyt tarkistaa tilanne jo kotona. Otin loppumatkasta enää vain muutaman kuvan.


Reitillä oli noin parikymmentä rastia ja jokaisessa oli jotain nähtävää, erilaista metsää, kasvillisuutta tai maastoa. Lampaitakin osui matkan varrelle ja monta muuta nähtävyyttä, jota ei varsinaisesti lukenut missään.


Tuusulanjärvi valmistautuu talveen. Pientä jäämuodostelmaa alkoi jo tulla rantaan. Kaunista luonnon taidetta!


Reitti oli sopivan lyhyt ja näin monta lapsiperhettäkin matkalla. Olisipa ollut mukava levähtää sammalpeitteiselle puunrungolle.


Tästä puusta ei ole kuin pätkä jäljellä, mutta naurua riittää. Näen tässä nauravat kasvot. Luonto on niin moni-ilmeistä.

36 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Tytär asuu Järvenpäässä ja yhdessä voisimmekin joskus kiertää tämän lenkkipolun. Kahvittelumahdollisuus lenkin päätteeksi on pelkkää plussaa :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lenkki oli tosiaan kiva ja kierteli ihan lähellä kartanoa. Pullakahvit oli ihan parasta. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  2. Ihanaa, että noita tunnelmallisia kahviloita perustetaan! Ja hyvälle paikalle luontopolun varteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etsin aina reissuillani erilaisia ja tunnelmallisia kahviloita.

      Poista
  3. Kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa Tuusulanjärven maisemissa ja ihastuin välittömästi. Kotimatkalle lähdettäessä poikkesimme myös tuossa Pytingin puodissa. Ihana luontopolku, ehdottomasti!
    Hyvää lauantaipäivää Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuusulanjärven maisemat ovat kauniit, vaikka järven likainen vesi puhuttaa kovasti. Hyvää lauantaipäivää myös sinulle!

      Poista
  4. Voi, kun kaipaan noita maisemia. Asuimme neljä vuotta Järvenpään Kaakkolassa.

    VastaaPoista
  5. Ihania tuollaiset putiikit ja luontopolut. Koululainen-lehti ilmestyy vieläkin. Tilasin sen lapsenlapselleni muutama vuosi sitten ja vielä tänäkin vuonna lehtifirma on tarjonnut tuota lehteä tilattavaksi.
    Järvenpään seutu on minulle ihan tuntematonta seutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehti on varmaan muuttunut 70-luvulta. Suomessa on niin paljon tuntematonta seutua, johon olisi mukava tutustua.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Ritva. Kyllä näitä kauniita maisemia tässä maassa riittää.

      Poista
  7. Kiitos näistä kuvista. Olipas ihana katsella. Toki muistan Koululainen -lehden. En usko, että sitä meille tilattiin, mutta olisiko koulussa luettu.

    Kolmisoinnusta tuli ensi vilkaisulla mieleen Mäkkärin kaaret. Toisella vilkaisulla sitten alkoi jo hahmottua muuta.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkkärin kaaret on ollut monen muunkin mielessä ja kieltämättä, tiettyä yhdennäköisyyttä löytyy.

      Poista
  8. Olipas kivanoloinen reitti ja ihanat kuvat! Ulkoilu ihanan happirikkaassa kelissä on kyllä mukavaa:) Leppoisaa lauantai-iltaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun tulee ulkoiltua aivan liian vähän. Se harmittaa, kun en viitsi enää iltapimeällä lähteä ulos. Viikonloppuisin yritän ulkoilla, mutta ae on liian vähän.

      Poista
  9. Vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta paikalta, jossa olisi kiva kävellä ihastelemassa kaikkea. Nuo koulukirjatkin oli kiinnostavia. Minä huomasin tuossa laulukirjan, jota meillä koulussa käytettiin. Sen yläreunaa pilkistää korista ja se oli tuo Laulan ja soitan. Me emme saaneet sitä omaksi ja se harmitti minua. Mutta nyt minulla on sellainen. Ihan muutama vuosi sitten löysin kirpparilta ja sen jälkeen soi kyllä vanhat koululaulut päässä pitkän aikaa:) Koululainen -lehden muistan. Meille joskus joitain näytenumeroita syksyisin annettiin, mutta mulle ei tilattu sitä. Nykyäänkin tuo lehti ilmestyy ja koululaiset saavat syksyllä siitä mainoksen, mutta ei itse lehteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä muistan vieläkin koulun laulukirjoista vanhoja lauluja. Meill on metsässä nuotiopiiri yms. Laulukokeessa esitin kerran keskisuomalaisten laulun. Se piti esittää seisten omalta paikalta kaikkien kuullen.

      Poista
  10. Onpa ihana luontopolku!
    Hauska tosiaan tuo viimeinen kuva!
    Leppoisaa illan jatkoa ja Isänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luontopolut ovat kivoja, helppo kulkea ja saa jopa uutta tietoakin.

      Poista
  11. Hienoja maisemia. Tykkään kovasti käydä myös luontopoluilla ja metsässä.

    Ja nauraahan se ihan selvästi :)

    VastaaPoista
  12. Kiva kun jaoit meidän kanssamme kivan luontoelämyksen! Pitäisi joskus itsekkin lähteä tässä ihan nurkantakana olevalle luontopolulle metsää haistelemaan.

    VastaaPoista
  13. Hieno oli reittisi. Kiitos siitä.

    VastaaPoista
  14. Hienot kuvat!
    Tosi kiva Luontopolku.
    Hauska tuo naurava puu!

    VastaaPoista
  15. Onpas mielenkiintoinen luontopolku. Meillä on uusi koti etsinnässä ja voi olla, että Helsingistä muutamme jollain aikavälillä Järvenpää-Tuusula-akselille. Silloin viimeistään tuo luontopolku pitää kokea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on kulttuurimaisemaa vaikka kuinka paljon, tervetuloa 😊

      Poista
  16. Kauniita kuvia luontokävelyltä. Kyllä suomalainen luonto on kaunista.

    VastaaPoista
  17. Jälleen kauniita kuvia ♥

    https://jasukuvaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jasmin! Valokuvaus on kivaa, mutta yllättävän vaikeaa.

      Poista