keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Kompostointihaaste


Nappasin Betweenin Rikkaruohoelämää-blogista mukavan kompostointihaasteen. Haasteessa on tarkoitus esitellä omaa kompostointijärjestelmää etuineen ja haittoineen.

Minulla on kotona tämän kesän uusi hankinta Kekkilän kompostori, jota myydään vain K-raudoissa. Vieressä oleva syyshortensia kerää varmaan voimaa kompostorista. Kompostorissa on letku, josta poistuu neste lähelle syyshortensian juuria.


Laitan tähän kompostoriin puutarhajätettä ja keittiön biojätteet. Olen tästä hankinnasta niin onnellinen. Suuremmat erät kuten syksyn haravointijäte on pakattava muovisäkkeihin ja ne menevät roskalaatikkoon muun jätteen seurana. Kamalaa, mutta minkäs teet, kun muutakaan mahdollisuutta ei ole. Mökillä puutarhajäte menee metsän reunaan.


Tässä kompostorin lämpötila viime sunnuntailta. Onkohan tämä ok? Minulla on niin vähän kokemusta vielä. Kompostorissa muhii tällä hetkellä perennan varsia, kesäkukkia, tomaatin varsia, omenia ja keittiöjätettä.

Kierrätän muitakin jätteitä. Lasit, metallit ja paperin olen vienyt jo vuosia kesräyspisteeseen. Maitopurkit, muut pahvit ja pakkausjätteet palavat takassa. Uutena kierrätän myös muovin, jota tulee aivan valtavasti.


Painekyllästetyn kukkaruukun suojissa on kompostointiputki, josta olen postannut täällä
Tämä systeemi on toiminut hyvin, vaikka sinne mahtuu vain keittiöstä tuleva jäte kesäisin. Toki nyt se on tarpeeton, kun halusin kompostoida myös puutarhajätettä.
 

Mökillä kompostiputki sen sijaan toimii edelleen ja on käytössä. Putki voisi olla pidempi, mutta penkin pitäisi olla  niin korkea, että putken voisi kaivaa syvemmälle.

Mitä mieltä sinä olet kompostoinnista? Ota tämä Betweenin/Rikkaruohoelämää-blogin haaste vastaan ja kerro omia kokemuksia.

14 kommenttia:

  1. Kotona meillä on tällä hetkellä vain lehtikomposti kolmen talon kanssa yhteinen. Kompostori keittiöjätettä varten oli myös vuosia sitten, mutta käyttö loppui, kun kerran löysin sieltä sipulin kuoreen rakennetun hiirenpesän poikasineen. Nostin pesän kokonaisuudessaan siististi sivuun, mutta ajattelimme, että vanha komposti on syytä hävittää, ettemme kasvata hiiriä omakotitaloalueella. Mökillä kompostoidaan keittiöjätettä. Puutarhajätettä ei meidän ulkosaaristopihasta juurikaan tule, mutta tietysti sekin vähä kompostoidaan. Kierrätän mielelläni kaiken mahdollisen.
    Iloista alkanutta lokakuuta 💕

    VastaaPoista
  2. Tämä on hyvä haaste ja tein siitä jo oman postaukseni. Kompostointiputkesi on minulle aivan uusi idea, kävinkin jo tutustumassa siihen aiemmassa postauksessasi. Meillä kierrätetään myös kaikki mahdollinen muovia lukuunottamatta, sillä muovinkeräyspistettä ei ole näppärästi lähellä. Kompostoitumista tapahtuu niin kauan kuin kompostori pysyy sulana, eli siinä mielessä kompostorisi lämpötila on ok. Korkeammassa lämpötilassa maatuminen tapahtuu vauhdikkaammin. Jos lämpötila pysyy noin alhaalla, se voi kertoa siitä, että jätettä kertyy vain pieniä määriä harvakseltaan tai sitten siitä, että kompostori on melko tyhjillään. Massan kuivuuskin voi olla syynä alhaiseen lämpötilaan. Silloin, jos kompostorin lämpötila on alhainen, voi säätää ilmanottoaukkoja pienemmälle. Tai ainakin meidän Biolanin pikakompostorissa niitä pystyy säätämään, tuo Kekkilän malli on minulle uusi. Sitten taas vastaavasti kompostorin käydessä kuumana avataan ilmaluukkuja isommalle. Siinäkin menee aikaa, että kompostoriin muodostuu sopiva eliöstö ja sitä ennen ei lämmöt nouse korkealle, vaikka kaikki olisi muuten kunnossa. Meillä muistaakseni meni parisen kuukautta kompostoinnin aloittamisesta, että lämpötila nousi ensimmäisen kerran 50 asteen tienoille, vaikka kompostori oli täyttynyt jo selvästi yli puolen välin. Tänä kesänä lämpötila pysyi melkein koko kesän 50-70 asteen välillä, joten sinne uskalsi huoleti heittää myös pahimpien rikkaruohojen juuria ja siemeniä sisältävää jätettä. Nämä kompostointiasiat on aika pitkälti yrityksen ja erehdyksen kautta opeteltavia juttuja, mutta täysin metsään on melkein mahdotonta mennä, jos yhtään seurailee kompostin toimintaa :) Mukavaa lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä. Unohdin koko ilmanottoaukot. Niitä voi säätää. Heti huomenna korjaan asian.

      Poista
  3. Kiitos, että tartuit haasteeseen. Tuo putkijuttu on minulle uusi, joten käyn siitä kertovaan postaukseesi tutustumassa.
    Maija Hongiston hiirikommentiin sanoisin sen verran, että meilläkin hiiret pesivät vanhassa kompostorissa, joka ei kuitenkaan ollut kunnon lämpökompostori. Uudessa lämpökompostorissa ei ole sellaisia aukkoja (eikä saakaan olla), joista hiiret pääsisivät sisälle.
    Minna tuossa ylempänä jo kommentoikin hyvin lämpökompostorin toimintaideaa. Meillä meni viime talvi sen kanssa tutustuessa, mutta nyt sujuu hyvin. Ja kuten Minna totesi, kompostointi vaatii vähän opiskelua, yrityksiä ja erehdyksiä, mutta pian siihen pääsee mukaan. Monet kaatopaikat ottavat vastaan puutarhajätettä joko ilmaiseksi tai nimellistä maksua vastaan ja jatkojalostavat sitä sitten mullaksi. Oletko kysynyt teidän kaatopaikalta? Silloin ei tarvitsisi laittaa haravointijätettä sekajätteisiin.
    Mekin olemme kierrättäneet jo vuosia kaikkea mahdollista. Nykyisin myös muovia, jota tulee hurjan paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy vielä tsekata tuo haravointijäte. Sitä on niin kauheaa laittaa sekajätteeseen.

      Poista
  4. Kompostointi tosiaan vaatii alkuun hieman perehtymistä, kuten moni muukin uusi asia. Meillä komposteja on useita ja kaikki toimivat hieman eri periaatteella. Biolanin, eli niin sanottu lämpökompostori toimii meillä luonnollisesti kaikkein parhaiten. Keskilämpötila pyörii 50- asteen molemmin puolin. Talvellakin on toiminut hyvin lukuun ottamatta kovia pakkasia.

    VastaaPoista
  5. Kompostointi on kyllä niin hieno asia, ettei oikein ymmärrä, miten ihmiset tulevat toimeen ilman sitä, varsinkin jos asuvat omakotitalossa! Pitäisi itselläkin olla useampia, kun kasvijätettä tulee niin paljon. Upean näköinen tuo sinun lämpökompostisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on niin hyvä mieli, kun jäte menee hyötykäyttöön.

      Poista
  6. Minulla on kompostijännitys jo vähän laantunut, mutta silti joka kerta hämmästyn, kun menen sinne jotain viemään. Viimeksi oli ainakin 20 astetta lämmintä ja ulkona alle 10.
    Samoja asioita tulee kierrätettyä. Muovia tulee tosiaan ihan valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muovin määrän tajusin vasta sitten, kun aloin keräämään sen erikseen.

      Poista
  7. Saitkin jo hyviä kommentteja. Lämpötila on melko matala, mutta kyllä siinäkin kompostoituu. Tosiaan jos komposti on vielä kovin vajaa, niin sitten tuo ihan normaalia. Lämpötila kyllä nousee, kun saat lisää kompostoitavaa.

    VastaaPoista