keskiviikko 10. lokakuuta 2018

MIllainen puutarhuri olet-haaste


Sain tämän haasteen Kivisen Vilman piha-blogista. Haaste on lähtöisin Kukka & Kaali-blogista. Haasteen tarkoituksena on pysähtyä hetkeksi pohtimaan, minkälainen puutarhuri itse on. Haasteeseen voi osallistua valitsemalla kuhunkin aihepiiriin liittyen erilaisista vastausvaihtoehdoista itseään kuvaavat tai kertomalla ja kuvailemalla vapaasti.  Minä kuvailen ja kerron vapaasti.


Puutarhasuunnittelu
Talvella käytän aikaa kaikenlaisien puutarhaprojektien suunnitteluun. Kuvassa näkyy kesäkeittiön ja kasvimaan välinen alue, jonka suunnittelen loppuun talvella. Aloitin jo kukkapenkin teon. Taakse tulee ovi, josta ei tule ovi vaan tuoli. Suunnitelmani ovat monesti varsin kummallisia ja lopullinen toteutus on jotain muuta kuin kuin alunperin oli tarkoitus. Ihan parasta ovat romutaiteeseen liittyvät suunnitelmat, jotka ovat tärkeä osa puutarhaani.


Ostokset
Ostokset teen fiilispohjalta. Kun kävelen kaupan ovesta ulos, olen jo unohtanut kasvien nimet. Tämän kärhön nimen olen tarkistanut monta kertaa sen varresta roikkuvasta lapusta, mutta en silti muista sitä. Käytän puutarhaliikkeiden asiantuntemusta hyväksi. Kerron heille mitä aion tehdä ja yleensä saan hyviä neuvoja.

Työkalujen säilytys
Olen erittäin siisti puutarhuri. Kaikki välineet ovat kotona tässä pikkumökissä siististi omilla hyllyillä.  Mökillä on omat paikat työkaluille ja muille tarvikkeille.


 Minä hyötytarhurina
Olen ehdottomasti hyötytarhuri. Oman puutarhan syötävät kasvit ovat jotain ihan huippua. Kuvassa näkyy kasvimaan portin ruusupavut, jotka kasvoivat tänä vuonna hurjasti. Kaariportti mokoma ei kestänyt vanhuuttaan papujen painoa, vaan meni poikki monesta kohtaa.

Kitkeminen
Suunnittelen kaiken niin, että kitkeminen jää vähälle. Käytän katteita ja kohopenkkejä. Vuohenputki on silti minua huomattavasti ovelampi, enkä ole sen paras kaveri.


Puutarhapuuhat
Minulla on kaksi pihaa, toinen mökillä ja toinen kotona. Mökkipiha on tärkeämpi. Kaikki puutarhapuuhani muodostuvat rakennusten ympärille. Ensin tulee rakennus, siihen liittyvät tuunailut ja lopuksi kasvit rakennuksen ympärille. En voisi kuvitella, että pihani muodostuisi pelkistä kasveista.


Kasvivalikoima
Yritän parhaani mukaan valita kasveja niin, että ne sopivat mökkimaastoon ja niissä olisi eri aikaan kukkivia kukkia. Kasvituntemukseni on hyvin rajallinen ja ihailen kaikkia niitä puutarhaharrastajia, jotka tuntevat kaikki kasvinsa nimeltä ja ovat jopa luetteloineet ne. Minulta se ei onnistuisi. Se ei minua tosin haittaa. Minulle sopii tämä tyyli hyvin.

Minä ja sää
Olen parhaimmillani, kun aurinko paistaa, mitä kuumemmin, sen parempi. Lumisade on epämieluisin sää. Sade ei haittaa, jos se tulee yöllä. Aurinko on vaan paras. Se antaa energiaa ja iloa puutarhapuuhiin ja ihan mihin vaan.


Suhtautuminen vuodenaikoihin
Mihin tarvitaan talvea? En ole vielä keksinyt. Minulle talvi on pakollista kylmää ja liukasta aikaa. Varaan talveksi riittäväst polttopuita, koska mieluiten vietän aikaa takan lämmössä kuin ulkona. Pelkään ajaa autoa talvella, koska monesti talvisää on arvaamaton. Olen kesäihminen ja se on varmaan tulut kaikille selväksi. Toki pidän keväästä, koska kaikki on uuden alussa. Luonto herää ja se on joka kerta yhtä ihanaa. Mikään ei silti voita kesää! Syksyssä on kaunista sen värit, mutta muutoin se on luopumisen tuskaa kesästä.

En haasta nyt ketään erityisesti, koska tämä haaste on varmaan kiertänyt jo monilla. Jos otat haasteen vastaan, kerro keneltä sen sait. Kerro myös, että haaste on lähtöisin Kukka & Kaali-blogista.

22 kommenttia:

 1. Kiitos tästä oli mukava lukea sinun vastauksesi. Minä olen samanlainen että en muista kaikkien lajinimiä . Minulle se on myös kärhö ja sitten on toinen kärhö jne.. .enkä ole myöskään luetteloinut perennojani . Ja vielä se ei myöskään minua haittaa vaikka muut tekevät. Me saamme olla onneksi omanlaisiamme ja se on hyvä ja tekee tästä mielenkiintoisen harrastuksen .

  VastaaPoista
 2. Kiva oli lukea vastauksesi. Minulla on tuo sama kärhö olen huono muistamaa kukkien nimiä laittaisin enemmänkin kukkia mutta minulla on niin pieni piha, hyöty kasveja laitoin kurkkuja joita sainkin paljon persillia tilliä tänä vuonna en laittanut kurpitsaa. Mukavaa viikonjatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan ole montaa lajia hyötykasveja. Minulla olisi tilaa, mutta en viitsi hoitaa kovin monia kasvimaita.

   Poista
 3. Kivasti kerrottu.
  Erityisen kaunis tuo koivikko kuva.

  VastaaPoista
 4. Mukavia puutarhurin mietteitä ja vastauksia.

  VastaaPoista
 5. Hyvä vastaus haasteeseen! Sinä oletkin varsinainen romutaiteilija! Minäkin joudun opettelemaan kasvien nimet joka kevät uudelleen! Olen säästänyt kaikki laput, jotka tulleet taimien mukana. Niitä keväisin sitten kertailen! Sään suhteen ollaan toistemme vastakohtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihmeessä ei nimet pysy mielessä. Sitä mietin joka kerta, kun taas ihmettelen, että mikäs se tuokin tuossa 😊

   Poista
 6. Selkeästi sinua voi kuitenkin nimetä puutarhuriksi, vaikka unohatkin kasvien nimet 5 minuutissa. ;) Minulle käy ihan sama juttu. Toi työkalujen järjestys pisti kyllä tällästä epäjärjestyksen ystävää ahdistamaan, tosin vain hetkellisesti. :)
  Tykkäsin tosta pyöreästä puupinosta/ -koristeesta.

  VastaaPoista
 7. Mahtava puutarhuri olet ja puutarhasi on upea, tykkään niin♥

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus ja haaste!
  Kauniin puutarhan hoitoasi on ilo seurata.

  VastaaPoista
 9. Olipa mukava lukea sinunkin postauksesi tähän haasteeseen. Tuo sinun mökkipuutarhasi on aivan uskomattoman ihana, tykkään sinun romutaiteestasi kovasti!

  VastaaPoista
 10. Sinulla on ihania ja ainutlaatuisia ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊. Tykkään kovasti ideoida ja puuhata kaikkea uutta.

   Poista
 11. Kiva että sinäkin vastasit haasteeseen. Ruusupapu näyttää niin rehevältä ettei tuon portin kautta enää varmaan mahtunut kulkemaan. Polttopuuteline on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portti kävi tosi ahtaaksi, en olisi ikinä osannut kuvitella tuota kasvuvauhtia.

   Poista