perjantai 13. toukokuuta 2016

Halpa kompostori!

Haluaisitko kompostoida, mutta sinulla ei ole varaa kompostoriin. Tässä sinulle idea, joka ei paljon maksa. Idea ei ole minun, vaan ekokeksijäksi itseään nimittävän Raimo Flinkin. Näin hänen mahtavia keksintöjään muutama vuosi sitten jossain puutarhaohjelmassa. Tarvitset vain halkaisijaltaan 160 mm viemäriputken. Putken pituus riippuu siitä, mihin aiot kompostin perustaa.
Putken pituus on tässä noin puolisen metriä. Mitä pitempi, sen parempi. Pitkään putkeen mahtuu enemmän tavaraa. Putken alalaitaan tehdään tavallisella sahalla muutama viilto. Lierot ja muut öttiäiset saavat mahdollisuuden vaeltaa ympäriinsä ja tehdä omia töitään mullassa ja kompostorin sisällä.
Minun kompostori on mökillä korkeassa raparperipenkissä ja kotona kukkalaatikossa. Putkelle kaivetaan penkistä noin putken pituinen ja levyinen kuoppa. Putki upotetaan viiltopuoli pohjaan päin. Flink oli tehnyt hienon kannen putken päälle, mutta minulla kannen paikkaa täyttää vanerin pala ja tiiliskivi painona. Toimii!
Ja sitten vain kompostoimaan. Putkeen eli kompostoriin voit laittaa samoja tuotteita kuin mihin tahansa kompostoriin. Kompostoria ei tarvitse sekoittaa. Kolmen hengen taloudesta syntyvä biojäte mahtuu vallan mainiosti kesän ajan tähän putkeen. Siis kahteen putkeen, kun toinen on mökillä ja toinen kotona. Talven jälkeen vedän putken pois mullasta. Lähes maatunut jäte jää mullan sisään. Laitan vielä multaa päälle ja siirrän putken uuteen paikkaan.
Kompostori on kasvimaan perällä varsin huomaamaton eikä se vie tilaa. Minulla on kokemusta kompostorin käytöstä vasta yhdeltä vuodelta. Parantaako se maaperää ja minkä verran, jää vielä nähtäväksi. Raparperit eivät ole oikein menestyneet kohopenkissäni ja toivon, että kompostorini auttaisi tässä asiassa. Joka tapauksessa, systeemi on niin helppo, että aion käyttää sitä jatkossakin.

7 kommenttia:

  1. Kaupan kompostorit - Biolan ja muut - ovat tekniikkaansa ja hintaansa nähden todella kalliita. Halvin on lähes kolmesataa ja Biolan lähes viisisataa. On aika kallis investointi mökkiläiselle. Viemäriputkikompostori on hauska idea, mutta toimivuudesta ei ole takeita. Periaattessa kaikki biologinen jäte - jopa sanomalehdet - kompostoituvat, jos jaksaa kaivaa maahan tarpeeksi suuren kuopan ja lopulta peittää sen mullalla. Tämä menetelmä vie tietysti vuosia. Ennen vanhaan ei puhuttu kompostoinnista - jätteet viskattiin jäteäpärissä tunkioon. Jätelaudasta nikkarointi onnistuu vaikka poropeukalolta. Hyvässä kompostorissa pitää olla kolme osastoa 1.30xkanttiinsa. Ensimmäiseen osastoon tuorejäte, toiseen jo osittain kompostoitunut jäte ja kolmanteen lähes valmis mullaksi muuttunut komposti. Systeemi on tietysti melko työläs, koska osastoja pitää hoitaa ja muistaa tyhjentää. Pohjalle haketta, sitten kerroksittain erilaista jätettä, jos karjanlantaa on saatavissa, se antaa potkua. Talvisuojaksi haravoituja lehtiä. Parissa vuodessa saa jo kunnon kompostia. Sen ei tarvitse olla säkkimullan luokkaa. Tärkeintä on, että kukin osasto alkaa elää omaa biologista elämäänsä kastematoystävien avulla. Jos kompostiin alkaa ilmestyä muurahaisia, komposti on joko liian kuiva tai sinne on heitetty mitä tahansa. Komposti ei ole roskis. Eräänä vuonna rakensin korkean multavallin ja istutin päälle kurpitsan taimenia. Multavallin sisässä oli kompostoitumatonta talousjätettä ja leikkuujätettä. Tuli isoja kurpitsoita. Jos nikkaroi kolmiosaisen kompostorin on siihen luonnollisesti tehtävä aukaistava etuseinä. Kompostia pitää näet talikolla sekoittaa. Tämä kompostorisysteemi toimi erinomaisesti vuosia ja ei paljoa maksanut: laudat, ruuvit, naulat. Hyvin pelasi. Kalliit kompostorit eivät toimi kunnolla Suomen pakkasissa. Lisäksi on muistettava kompostiheräte. Vähimmällä vaivalla kompostoitavista jätteistä pääsee eroon syytämällä kaiken jätesäiliöön. Jäteauto veloittaa säkillisestä noin seitsemän euroa. Ja onko mitään järkeä kipata jätettä kunnallisille kaatopaikoille lokkien iloksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. Oikeamuotoinen kompostointi tehdään juuri niin kuin kerrot. Meidän pienellä jätemäärällä putkikompostori toimii ihan mainiosti.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä! Tämä idea on otettu käyttöön ja blogipostauskin tehty. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan loistavaa! En tiedä, onko tämän kompostorin ansiota, mutta kompostorin kanssa samassa kohopenkissä kasvavat kesäkurpitsat voivat mainiosti.

      Poista
  3. Suorastaan nerokas keksintö tämä putkikompostori.

    VastaaPoista
  4. Eikös tämä ole paremminkin mädättämistä kuin kompostointia?

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Tämä menee minulla kokeiluun

    VastaaPoista