lauantai 14. tammikuuta 2017

Yrjö Kukkapuro: Saturnus


Minulla on ilo omistaa kaksi Yrjö Kukkapuron suunnittelemaa Saturnus-tuolia. Kukkapuro suunnitteli Saturnuksen vuosina 1966-1967 hyvinkääläisen hotellin aulatuoleiksi. Tuoleissa on käytetty lasikuitua, josta Kukkapuro sai vapaammin muotoiltua ihmiskehoa myötäilevää muotoa.

Minun tuolieni verhoilu oli sinistä vakosamettia, joka oli päässyt jo pahasti kulumaan ja osittain repeämään. Sininen ei ole minun väri missään asiassa. Mietin pitkään miten tuolit pitäisi uudistaa.


Luin jostain, että Kukkapuro kannattaa aina vanhan verhoilun säilyttämistä. Päädyin kuitenkin verhoiluttamaan tuolit vaaleanruskealla vakosametilla, joka sopii paremmin meidän sisustukseen. Olisin halunnut verhoilla tuolit oranssilla vakosametilla, joka on yksi tuolin alkuperäisvärejä. Sopivaa sävyä ei kuitenkaan löytynyt. Tuoleja on tehty nahan ohella vakosametista, joten jotain ajan henkeen kuuluvaa sentään säilyi.

Minusta Ikean pöytä sopii oikein hyvin tuohon design-tuolien väliin. Pöytä kätkee sisälleen kaikki virkkauslankani.


Tuoleista voi irrottaa käsinojat ja tuolit voi yhdistää sohvaksi. Tuoleja on myös pyörivää mallia, mutta minun tuolini eivät pyöri. Ergonomia on keskeistä Kukkapuron tuotannossa. Sen huomaa, kun istahtaa tuoliin. Minulla oli tapana istua toisessa tuolissa ja pitää toisessa tuolissa jalkoja. Vaan kuinkas kävikään, kun tuolit verhoiltiin. Nyt pitää istua sievästi, ettei vaan kangas mene heti huonoksi.


Ihan näin vaatimattomasti sanottuna, minulla on pala Porvoota. No, tosin sitä on vain muutamassa Vallilan sohvatyynyssä. Uudet verhoilut Saturnuksisssa ja uudet sohvatyynyt ovat osa olohuoneen pientä uudistusta. Haluaisin vielä ostaa uusia valaisimia ja uuden taulun, mutta sopivia onkin aika vaikea löytää. Ostan sitten, kun kohdalle osuu.

Nautitaan tammikuun talvipäivistä. Valon määrä on vähäinen, mutta lisääntymään päin!

32 kommenttia:

 1. Nuo on kyllä kauniit tuolit. Minä varmaan istuisin noissa kippurassa, jalat vedettynä viereen ja neuloisin ;)

  VastaaPoista
 2. Hienot tuolit!
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kauniit tuolit. Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
 4. Kauniit tuolit ja aivan ihanat tyynyt.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Onpa kauniit tuolit. Uusi verhoilu näyttää niin kauniilta. Varmasti ovat ihania tuolia istua. - Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolit saivat myös uutta täytettä, joten niissä on tosi mukava istua. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 6. Kauniit tuolit ja varmasti mukavan tuntuiset istuskella ja nauttia talvesta <3 Mukavaa sunnuntai aamua <3

  VastaaPoista
 7. Upeat noi tuolit ja kivat uudet tyynyt.
  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 8. Hauskat nuo tuolit! Ja mielettömän upeat tyynyt. Iloa alkavaan viikkoosi

  VastaaPoista
 9. Tosi mahtavan näköinen tuoli, hyvän värinen kangas. Tuossa on varmasti hyvä istua.
  Vai sellainen jemma toi pöytä on, aikasta kiva.
  Tuo tyyny iski heti mun silmääni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään tuota kangasta, kun sitä ei ole alkuperäisissä väreissä ja kuitenkin sen piti sopia meille.

   Poista
 10. Tuoleista tuli niin hienot. Kätevä pöytä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin etsinyt pitkään sopivaa pöytää ja yhtäkkiä se tuli vastaan Ikeassa, vaikka en ollut sitä etsimässä.

   Poista
 11. Kivat tuolit. Tuollainen pöytä on kätevä. :)

  VastaaPoista
 12. Kauniit tuolit ja varmasti mukavat istua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoleissa on niin mukava istua ja niissä voi melkein maata 😀.

   Poista
 13. Onpa mukavan oloiset tuolit. Niissä on varmasti kiva istuksella ja tehdä samalla käsitöitä. Onnittelut palasta Porvoota. Ihanan värikkäät kuosit.

  VastaaPoista
 14. Vaikuttaa pehmeiltä nuo tuolit:) Kannattihan ne verhoilla juuri sellaisiksi, että sopii omaan sisustukseen. Kaunis tuo Porvoo-tyyny.

  VastaaPoista
 15. Hienosti verhoiltu uudestaan tuolit. Onneksi on ollut asiansa taitava verhoilija. Kukkapuro on juurikin sitä mieltä että tuoleja ei saa verhoilla uudestaan. Itselläni oli myynnissä vähän aikaa sitten kolme kpl pyöriviä vihreällä nahalla verhoiltuja Saturnus tuoleja. Nahka on alkuperäinen. Otin pois myynnistä koska sain liian alihintaisia tarjouksia ja jos eka lause kun tulee katsomaan tuoleja, on se että nämä pitää verhoilla ehdottomasti uudestaan, en myynyt. Nahka on vielä hyväkuntoinen ja tuolit näyttää hyvältä. Kävin Tamminiemen museossa ja siellä oli mustia Saturnus tuoleja eteisaulassa ja huoneessa, missä Kekkonen otti vastaan lehdistöä. Vaikka Tamminiemi on rakennettu vuonna 1904, niin yllätyin iloisesti sisustuksesta. Miten Kukkapuron huonekalut sopivat sinne. Käykäähän katsomassa. Mukavaa kevättä.

  VastaaPoista
 16. Mietin pitkään uudelleenverhoilua. Verhoilussa oli jo muutama reikä, tosin ei näkyvällä paikalla. Ajattelin, että näiden tuolien kohdalla verhoilu on edessä joka tapauksessa. Vihreää hyväkuntoista nahkaa ei saa missään tapauksessa uusia. Kiitos Tamminiemen vinkistä, täytyy mennä tutustumaan. Hyvää kevättä myös sinulle!

  VastaaPoista