keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Lapsuuden puutarhamuistot-haaste




Sain Tuulikilta Kukkia ja koukeroita-blogista kivan haasteen. Ajatukseni alkoivat heti mennä lapsuuskotiin ja sen puutarhaan.

Asuimme omakotitalossa, jonka pihassa oli kukkapenkkejä, perunamaa, marjapensaita ja kasvimaassa monenlaisia kasveja. Puutarhatöihin osallistuminen oli silloin pakkopullaa ja tervanjuontia.

Äitini laittoi aina keväällä orvokkeja pataan, joka seisoi sisääntulon vieressä. Padassa oli aina orvokkeja, ei koskaan muita kukkia.


Kyseinen pata on ollut jo vuosia minun pihassa ja minä olen istuttanut siihen kaikkea muuta kuin orvokkeja.


Koen, että lapsuuteni merkittävä puutarha oli metsä. Tutun metsän vuodenkierto on jäänyt ikuisesti mieleeni. Keväällä parhaan kaverini kanssa menimme jännityksellä metsään katsomaan joko sinivuokkoja näkyisi. Ensimmäiset hennot sinivuokon varret ja se tuoksu, koko metsän tuoksu, muistan sen vieläkin.


Pian sinivuokkojen jälkeen tulivat valkovuokot, siinä äitienpäivän tienoilla. Minulla oli tapana poimia äidille iso kimppu valkovuokkoja äitienpäivän aamuna. Muistan, kuinka minua hieman pelotti mennä metsään aikaisin aamulla, vaikka metsä oli kovin tuttu ja tärkeä.


Ostin itselleni viikonlopuksi kukkia. Teen niin erittäin harvoin. Tästä uudesta tavasta voin kiittää teitä arvoisat bloggarit. Olen oppinut näkemään asioita uudella tavalla ja tässä niistä yksi. Kukkakimppu tuo kesän pöydälle.

Ruusuista tulee mieleeni äidin ruusupenkki. Siinä oli aina Europeana-ruusuja. Mistähän tuo nimi jäi niin mieleeni, kun olen tosi huono muistamaan kasvien nimiä. Europeana-ruusuille oli varattu oma penkki. Äiti jännitti joka kevät, miten ruusut olivat selviytyneet talvesta. Kun kaverini pappa täytti 70 vuotta, vein hänelle lahjaksi ruusuja äidin kukkapenkistä, ihan luvan kanssa.


Kotipihasta tulee mieleen myös ryömivä kataja, jota ihmettelimme, kun se ei ryöminyt mihinkään. Lapsuuskodissa keitettiin pannukahvia ja kahvinporot kaadettiin kesäisin kukille. Oliko siitä jotain hyötyä, en tiedä. Samettiruusut ulko-oven vieressä saivat joka kesä kahvinporokatteen.

Joka tapauksessa lapsuuskesinä aurinko paistoi, metsässä uskalsi leikkiä ja järvissä oli puhdasta vettä. Leikkipäivän päätteeksi toin usein äidille luonnonkukkia maljakkoon.

Haastan tähän haasteeseen mukaan sellaiset henkilöt, jotka joutuivat tai saivat puuhastella erityisesti kasvimaan parissa.

Ruusun kera ihanaa päivää teille kaikille ja tervetuloa lukijaksi AnniK!


30 kommenttia:

  1. Kiva haaste, vaikken voikaan osallistua! Kaupunkilapsena minulla ei ole tuollaisia puutarhamuistoja, vaikka aikuisena olenkin rakastanut kukkia ja kukkapenkkejä.
    Kauniita kuvia ja ihania muistoja!
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen vasta aikuisena tykästynyt kukkiin ja kasveihin. Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle!

      Poista
  2. Kauniita muistoja. Keväinen metsä tuoksuineen, ketunleipineen voi ihanuus tuli minullakin ihan lapsuus mieleen. Ihana haaste, johon voisin vaikka tarttua. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tartu haasteeseen Katja! Olisi kiva kuulla sinun muistojasi.

      Poista
  3. Ok, mun pitänee ottaa haaste vastaan :I

    Syntymäpäiväni ajoittuvat keskikesään ja silloin Suomessa tuoksuivat juhannus ruusut. On muuten kaikista kaunein ruusu ever. Kevään ja kesän raikkaat tuoksut - voi tytöt ja pojat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva kuulla sinun puutarhamuistoistasi. Juhannusruusu on ihana, niin perinteinen.

      Poista
  4. Heti alkoi risteillä kaikenlaisia muistoja eli tartun haasteeseen. Minäkin ostan todella usein kukkia kotiin ja niistä en todellakaan tingi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla. Nyt vasta huomaan, miten ihana on piristää kotia kukilla.

      Poista
  5. Mukava haaste ja mukavat vastaukset. Kauniita muistoja lapsuudesta. Meillä on aina kukkia tyttäremme Kristan kuvan vieressä. Krista oli kukkien ystävä. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis tapa huomioida Kristan mieltymys kukkiin, arvostan. Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle!

      Poista
  6. Ihana haaste ja ihana lukea lapsuuden muistoistasi. Itsellä mieleen tuli lapsuuteni mummola, äitini koti. Mummulan piha ja ihana edesmennyt mummoni jolle keväällä sanoimme hyvästit. Siellä oli ihana viettää lapsuutta ja käydä mummun ja papan kanssa aamunavetalla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamunavetasta tulee mieleen oma mummolani. Varoimme pihalla liukumiinoja ja joskus se ei onnistunut.

      Poista
  7. Voi miten kiva postaus, ihania muistoja ja niin kauniita kuvia♥ Täälläkin käytiin lapsena valkovuokko metsästä äidille juhlapäivänä vuokot keräämässä..oli niitä kyllä mukava antaa:) Kaunista syksyistä viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan selvää, että äidille kerätään valkovuokkoja. Se kuului kevääseen. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  8. Kauniit nuo orvokit ihania muistoja:)

    VastaaPoista
  9. Mukava oli lukea tämä sinun lapsuutesi muistelot. Minä sain myös Tuulikilta haasteen ja teenkin sen tässä. Hyvää viikonjatketta.

    VastaaPoista
  10. Ihania muistoja sinulla. Tätä lukiessa tuli mieleen omat lapsuuden kesät mummolassa. Ihana oli mummon kanssa lapsena mansikkapenkeistä mansikoita etsiä ja syödä ja kasvimaalla ihmetellä. Ukki tykkäsi kovasti laittaa kukkia ja hoitaa pihaa. Samettiruusut muistuttaa aina mummolan kesistä. Luonnonkukkia keräsin mummolle aina mummolaan johtavan pikkutien varrelta. Ihania aikoja.<3 Kiitos kivasta postauksesta, joka sai muistelemaan omia ihania lapsuuden kesämuistoja.
    Mukavaa viikonjatkoa Ansu! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Se toi minulle mieleen oman mummolani heinäpellot, joiden reunoja kävelin ja etsin metsänansikoita. Mukavaa viikonjatkoa myös sinulle!

      Poista
  11. Ihania muistoja! Itse rakastan metsää ja sen monimuotoisuutta. Puutarhanhoitotaitoni ovat surkeat, mutta ihailen kyllä muiden aikaansaannoksia kovin. Mukavaa iltaa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsä on myös minulle hyvin tärkeä. Se on niin kaunis aina. Mukavaa iltaa myös sinulle!

      Poista
  12. Ihania muistoja!
    Muistan myös, kun kävin aina äidille keräämässä viereisestä metsästä
    kimpun valkovuokkoja.
    Hyvää illan jatkoa!💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania lapsuusmuistoja. Kiva muistella ja palata lapsuuskesiin.

      Poista
  13. Tämä haaste on todella kiva. On ihanaa lukea blogikavereiden puutarhamuistoja lapsuudesta. Tosi hienot ja mielenkiintoiset muistot sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavia muistoja on aina kiva lukea. Muistan aina lapsuudesta parhaiten kesän, vaikka talvikin oli lapsena odotettu vuodenaika.

      Poista
  14. Tämä oli kiva!
    Äidin padassa oli aina betunioita, niitä vaaleanpinkinpunaisia.
    Ja sarviorvokkeja kukkapenkissä. ;))
    Mutta ei todellakaan omassa pihassa. ;))))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kukat muistan minäkin onasta lapsuudesta, niitä oli aina.

      Poista
  15. Upeita kuvia:) Näin Johannan blogissa kommenttisi siitä miten veit ihovoiteita vanhainkotiin,mikä ihanan sydämellinen teko, varmaankin ilahdutti siellä monta vanhusta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Miten paljon tässä maassa onkaan avuntarvitsijoita, kaikkia kohderyhmiä ei voi edes tietää. Ja kiva, kun piipahdit täällä 😊

      Poista