keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Kätevä emäntä


Kesäkurpitsasta on tullut tänä kesänä mukavasti satoa, suorastaan ylituotantoa. Minä nuukajussi en heitä mitään pois, joten ryhdyin kokkaamaan oikein urakalla.


Viipaloin kesäkurpitsaa pellille ja päälle laitoin jauhelihaa ym. mitä nyt yleensä pizzatäytteeksi laitetaan. Tämä on minun suosikki, helppoa ja nopeaa.


Pilkoin ämpärillisen kantarelleja paistinpannuihin. Haihdutin nesteen pois ja laitoin sienet pieniin pakastepusseihin. Olen tehnyt kantarelleista ihan tuoreeltaan jo keittoa ja muhennosta. Kunpa vain muistaisin käyttää niitä talvellakin ruoanlaitossa. Keväällä meinaa pakkasesta löytyä kaikenlaista laatikon perille unohtunutta.


Googlasin kesäkurpitsareseptejä ja löysin useammankin hillon ohjeen. No pitihän tätäkin kokeilla. Kesäkurpitsa-sitruunahillon ohje löytyi K-Ruoka-resepteistä. Hillo sopii paahtoleivälle ja suolakeksien kera. Minä ajattelin laittaa sitä maustamattomaan jogurttiin, mutta en ole vielä kokeillut. Hillo oli yllättävän hyvän makuista.

Tein edellisten lisäksi kesäkurpitsakeittoa, joka oli ihan syötävää. Samaa en voi sanoa suklaakakusta, johon tuli kesäkurpitsaraastetta. Meniköhän joku pieleen, koska tiedän, että monet ovat kehuneet tällaista kakkua. Tein niitä vielä kaksi kappaletta. Kakkuihin sopii hyvin sanonta moni kakku päältä kaunis. Silti jätän kuvan pois ja varsinkin ohjeen.

49 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsaa tulee ostettua aika useinkin. Nytkin on tuolla yksi odottamassa wokkipannulle laittoa.

    VastaaPoista
  2. Herkullisia kätevän emännän herkkuja. Meillä käytetään aika vähän kesäkurpitsaa. Kanttarellit sen sijaan ovat sitäkin suositumpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa on aika mieto, joten siksi varmaan ei niin suosittu.

      Poista
  3. Herkullisen näköistä kurpitsahilloa. Minä en tänä vuonna kasvattanut kurpitsaa oli vielä viimevuotista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla löytyy mustikoita parin vuoden takaa. Miten lie ovat jääneet käyttämättä.

      Poista
  4. Ompas tosiaan satoa tullut, wau :) ihania herkkuja olet tehnyt!

    VastaaPoista
  5. Tosiaankin kätevä emäntä.
    Mun täytyy tunnustaa etten käytä kesäkurpitsaa ollenkaan. Nolo minä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ole ollenkaan noloa. Onhan sitä niin paljon kaikkea muuta.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kesäkurpitsapizza on varmaan vähän kevyempi, kun pohja on pelkkää kesäkurpitsaa.

      Poista
  7. Olet kyllä ollut ehtoisa emäntä. Mun täytyy tunnustaa, että käytän kesäkurpitsaa vain oikeastaan grillikasviksena, muiden kasvistten kanssa. Kakun ohjeen olen nähnyt ja miettinyt, että kokeilisinko. Mutta jotenkin on vaan ollut niin paljon kaikkea muuta mielestäni kakkuun luontaissemmin sopivaa, että kesäkurpitsakakku on jäänyt kokeilematta.

    Ihanat hillopurkit! Mulle tuli Nalle Puh hunajapurkkeineen mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaikkea ehtisi kokeilemaan, vuorokauteen pitäisi lisätä tunteja.

      Poista
  8. Voi mitä herkkuja olet loihtinut!! Näppärä emäntä😍 Kesäkurpitsaa voi näköjään käyttää vaikka missä..pitsa oli ihan uusi tuttavuus:) Mukavaa keskiviikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täytyy tunnustaa, että keittiöhommat ovat jääneet vähemmälle, kun lapset kasvoivat. Minulle iski laiskuus päälle.

      Poista
  9. Oi Oi mitä herkkuja olet tehnyt!
    Kesäkurpitsasta saa tehtyä vaikka mitä. Tuo hillo kuulostaa niin hyvälle.
    Kätevä emäntä olet!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hilloa täytyy maistella tarkemmin ja miettiä missä se olisi parhaimmillaan.

      Poista
  10. Voi elämä. Ei mene tasan. Meillä ei tule yhtään kesäkurpitsaa. Kaikki märkänivät heti alkuunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei voi onnistua. Onneksi kukat onnistuivat sinulla varmaan täydellisesti.

      Poista
  11. Kesäkurpitsasta on moneksi! Olen onneksi oppinut sitä käyttämään!
    Leppoisaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin se on ihan kiva lisä vaikka salaatteihin tai melkein mihin vaan.

      Poista
  12. Ei pitäisi nälkäisenä katsella tällaisia kuvia. Nälkä sen kun kasvaa :-)

    VastaaPoista
  13. Onpa oltu ahkerana, kovasti kaikenlaista herkkua.

    VastaaPoista
  14. Siis todella kätevä emäntä!Ihana postaus..voi nam!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kyllä kiva laittaa ruokaa ja leipoa enemmänkin, mutta aina ei ehdi.

      Poista
  15. Oi, kesäkurpitsat on herkkua! Mulla kasvaa tuossa oven edessä kasvatuslavalla kesäkurpitsaa ja onko syy sitten huonon kesän vai kasvattajan, näyttää sato laihalta. :D Isot on lehdet ja paksut on varret mutta vasta pieniä kesäkurpitsoita kasvattelee. Toivotaan parasta! :)

    -Ruut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Ruut, kun piipahdit täällä blogissani. Syy pieniin kesäkurpitsoihin oli varmaan huonossa kesässä.

      Poista
  16. Pizzaan en kesäkurpitsaa olekaan kokeillut. Kiitos vinkistä!
    Kesäkurpitsaa on tullut mukavasti, vaikka alkuun näytti, että kaikki mätänevät alkuunsa. Keräsin tänään muutaman isoksi kasvaneen jötkäleen ja pilkoin pussiin ja pakkaseen. Siten ei heti tarvitse miettiä, mitä niistä valmistaa. Hilloakin olen joskus tehnyt, mutta meillä menee sen verran vähän makeita hilloja, että nyt jätin tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin hillon kulutus on tosi vähäistä, mutta jotain piti keksiä.

      Poista
  17. Sadonkorjuun juhlaa!!
    Minäkin pilkoin pizzan täytteeksi hieman kesäkurpitsaa ja hyvin meni mukana!

    Heleitä syyspäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mukava tunne, kun saa omasta maasta jotain. Kaunista syksyä sinullekin!

      Poista
  18. Hienot kurpitsat anoppi teki myös siitä hilloa ja meistäkin se on hyvää. Mannapuuron päällä sekä vaniljajäätelön kanssa se on kivan makuista. Laitan seuraavaan postaukseen myös ohjetta kesäkurpitsan käytösta.

    VastaaPoista
  19. Herkkua on siinä monenlaista. :)
    Kesäkurpitsaa voi laittaa melkein mihin vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sitä voi laittaa moneen paikkaan, muuten olisi pulassa.

      Poista
  20. Itse olen saanut kolmen kurpitsan verran satoa, mutta sekin riittää. Käytän usein sosekeittoihin ja kasvismuusseihin. Kakussakin on hyvä, olet tainnut tehdä jotain väärin tai sitten vain huono resepti ;) Meillä on suosittu... Hillossa käytän seurana appelsiiniä ja taisinkin postata aiheesta viime syksynä. Kaikki syötiin leivällä tai siinä jogurtin mausteena ja smootheissa makeutuksena.
    Mukavia hetkiä viikonloppuusi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smoothieta täytyy kokeilla, kiitos viinkistä Satu. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  21. OI ihanaa, eikö tämä syksy olekkin ihanaa aikaa kun saa säilöä kaikkea herkullista talven varalle...Mukavaa viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Touhuan keittiössä melko vähän, mutta syksyllä on kiva säilöä kaikenlaista. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  22. Itse en ole koskaan ihan hurjasti oppinut syömään kesäkurpitsaa. Töissä kyllä otan sitä jos sitä salaattipöydässä on leikattuna mutta itsellä ei juurikaan tule ostettua.
    Omenoita pitäisi saada että voisi taas tehdä omenahilloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa on melko mauton, joten siksi sitä tulee varmaan käytettyä vähän. Nyt taitaa olla huono omenavuosi. Viime vuonna sain omenoita naapureilta ja keitin hilloa litratolkulla.

      Poista
  23. Ahkera olet ollut ja loihtinut monenmoisia herkkuja. Meillä kesäkurpitsaa käytetään tosi vähän, mutta kantarellit ovat suurta herkkua. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantarelleja saa nyt paljon, oikea huippuvuosi meidän mökkimaisemissa. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  24. Kiitos kiitos, keittiössä on mukava joskus puuhailla. Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle!

    VastaaPoista
  25. Kyllä noilla herkuilla pärjää jo pitkälle talveen. Niinhän sitä sanotaan, että sen suu talvella napsaa kennen jalka syksyllä kapsaa. :-) Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu muistan lapsuudesta, kun äiti aina hoki tuota sanontaa 😀

      Poista