perjantai 13. toukokuuta 2016

Halpa kompostori!

Haluaisitko kompostoida, mutta sinulla ei ole varaa kompostoriin. Tässä sinulle idea, joka ei paljon maksa. Idea ei ole minun, vaan ekokeksijäksi itseään nimittävän Raimo Flinkin. Näin hänen mahtavia keksintöjään muutama vuosi sitten jossain puutarhaohjelmassa. Tarvitset vain halkaisijaltaan 160 mm viemäriputken. Putken pituus riippuu siitä, mihin aiot kompostin perustaa.
Putken pituus on tässä noin puolisen metriä. Mitä pitempi, sen parempi. Pitkään putkeen mahtuu enemmän tavaraa. Putken alalaitaan tehdään tavallisella sahalla muutama viilto. Lierot ja muut öttiäiset saavat mahdollisuuden vaeltaa ympäriinsä ja tehdä omia töitään mullassa ja kompostorin sisällä.
Minun kompostori on mökillä korkeassa raparperipenkissä ja kotona kukkalaatikossa. Putkelle kaivetaan penkistä noin putken pituinen ja levyinen kuoppa. Putki upotetaan viiltopuoli pohjaan päin. Flink oli tehnyt hienon kannen putken päälle, mutta minulla kannen paikkaa täyttää vanerin pala ja tiiliskivi painona. Toimii!
Ja sitten vain kompostoimaan. Putkeen eli kompostoriin voit laittaa samoja tuotteita kuin mihin tahansa kompostoriin. Kompostoria ei tarvitse sekoittaa. Kolmen hengen taloudesta syntyvä biojäte mahtuu vallan mainiosti kesän ajan tähän putkeen. Siis kahteen putkeen, kun toinen on mökillä ja toinen kotona. Talven jälkeen vedän putken pois mullasta. Lähes maatunut jäte jää mullan sisään. Laitan vielä multaa päälle ja siirrän putken uuteen paikkaan.
Kompostori on kasvimaan perällä varsin huomaamaton eikä se vie tilaa. Minulla on kokemusta kompostorin käytöstä vasta yhdeltä vuodelta. Parantaako se maaperää ja minkä verran, jää vielä nähtäväksi. Raparperit eivät ole oikein menestyneet kohopenkissäni ja toivon, että kompostorini auttaisi tässä asiassa. Joka tapauksessa, systeemi on niin helppo, että aion käyttää sitä jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti